Při nákupu nad 2.000,- Kč máte dopravu ZDARMA!

Jak nalézt životní rovnováhu v zimě

Ajurvéda - sestra jógy a velmi starý systém, ze kterého často silně čerpám. Jednoduché, a přesto velmi účinné zásady mohou změnit život každého z nás a pomoci nám udržet si pevné zdraví. Prevence je zásadní. Každý z nás si jistě zažil propojení těla a ducha - tedy když není v rovnováze naše psychická stránka, často se to projeví na našem fyzickém těle nebo naopak.

Ajurvéda rozděluje lidské osobnosti do několika dóš (váta - sucho, vítr, prostor, pitta - oheň, horko, slunce, kapha - voda, země).

Více si o tomto tématu můžete přečíst v knížkách od Zuzky Klingrové či například na tomto webu, kde je i dóša test. 

Každý z nás má v sobě kousek od každé dóši, ale často některá z nich dominuje. Záleží také na ročním období, kdy přebírá vládu jedna ze tří dóš a dále nás ovlivňuje. Našim úkolem by mělo být tyto tři dóši harmonizovat. Což znamená, že když je něčeho dostatek, již tomu nepřidáváme, naopak zklidňujeme a zaměřujeme se na to, čeho je nedostatek.

V zimě vládne v přírodě dóša pitta - chlad, sucho, pohyb, lehkost. V tomto období zároveň nejvíce trpí lidé, kterým v jejich osobnosti dominuje váta (štíhlí lidé se suchou a chladnou kůží, nižší svalovou hmotou).

Pokud se cítíte unavení, roztěkaní, máte rozhozené trávení, studené ruce a nohy, zde je pár tipů, které by mohly pomoci a zároveň jsou jednoduché na zařazení do našeho života.

 

rovnováha úvodka 

 

STANOVTE SI ŘÁD

Dle mé zkušenosti - toto je jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. Bez režimu se budete potácet v čase i ve vašich myšlenkách. Nejsem příliš lístečkový typ, ale přes zimu si ráda sepisuji pravidelné aktivity a denní režim. Pravidelnost je velmi důležitá - pravidelně vstávat ve stejný čas, pravidelně jíst, hýbat se, chodit spát, ...

 

JEZTE CO NEJVÍCE TEPLÝCH JÍDEL S POUŽITÍM ZDRAVÝCH TUKŮ

Kaše, polévky, teplá zelenina, obilniny a k tomu zdravé tuky - mé milované ghí, oříšky, olivový olej. Studená jídla (syrová zelenina a ovoce, studená voda) zpomalují a rozhazují naše trávení. Přes zimu miluji používat jednou tolik koření než normálně - pepř, skořice, chilli, kari, kurkuma, zázvor. Nešetřete s nimi. Při jídle příliš nepijte a v průběhu dne popíjejte teplou vodu (třeba s citronem, kouskem zázvoru nebo trochou medu). Já mám při ruce mnohdy svou termosku s horkou vodou a v průběhu dne upíjím. Tuků se nebojte - já z nich kdysi měla hrůzu a počítala kalorie, které jsem stejně nikdy nedopočítala. Teď přidávám ghí úplně do všeho - od kaše, polévek, omáček, na horkou zeleninu nebo do teplého mandlového mléka se skořicí na dobré spaní. Oleje vám promastí klouby, vyživí pleť a vlasy, uvidíte!

 

úvodní foto newslettery 

 

MEDITUJTE

Ano my víme - kde na to najít čas, klid, prostor .. není to často jednoduché. ALE! Tady se každá minuta počítá. Sedněte si s rovnými zády ráno, než vyskočíte z postele, večer před spaním nebo chvilku po cvičení. A prostě jen dýchejte a vracejte utíkající pozornost vždy zpět z dechu. Jen nádech a výdech. Za chvilku ucítíte úlevu, uvolnění v těle i mysli .. Opravdu stačí i 5 minut.

 

KLIDNÝ VEČER

Doporučuje se alespoň hodinu před spaním nekoukat do telefonů, počítačů, ani na televizi. Ne vždy je to jednoduché, ale je pravda, že nejen modré světlo z monitorů škodí. Jde i o to, že nám obsah zanáší naší mysl a špatně se nám pak usíná. Nastavte si budíka na ráno, jděte se protáhnout, dát si horkou sprchu, udělejte si čaj, přečtěte stránku ve vaší oblíbené knížce nebo si zameditujte a pak jděte rovnou spát (ideálně okolo 22. hod).

 

MĚJTE SVŮJ MALÝ RITUÁL

Zapalte si svíčku. Zapište své myšlenky na papír. Očistěte váš domov vykuřováním nebo vonnou tyčinkou. Vědomě dýchejte. Nebo prostě jen seďte, koukejte kolem sebe a připomeňte si, za co jste vděční.

 

Zpět do obchodu