Při nákupu nad 2.000,- Kč máte dopravu ZDARMA!

Jak snížit každodenní stres

Žijeme ve světě, kdy je stres považován za každodenního společníka, se kterým se musíme naučit žít. Přestože určitá míra stresu je motivující, všichni víme, že čeho je moc, toho je příliš. Každý z nás může každý den přispět k tomu, aby se stres co nejméně v našem těle a mysli usazoval a uměli jsme ho vykompenzovat příjemnými věcmi.

 

Mějte své hranice

Velmi důležitá věc. Když cítíte, že je toho na vás příliš, že to nezvládnete - dovolte si se na chvilku zastavit, oprostit se od dané situace, dopřát si odstup. Uvidíte, že nakonec nic není tak hrozné. Nakonec se vše vyřeší a pravděpodobně na to za krátký čas zapomenete. Jak na to? Uvědomte si vaše priority - co je ve vašem životě důležité, připomeňte si vaše kvality. Dýchejte - možná stačí jen vstát ze židle a dát si několik hlubokých nádechů a výdechů (můžete použít očistný dech - výdech ústy). Pokud toto nestačí a pokud máte možnost - jděte na chvíli ven, projděte se, kupte si kávu, nechte, ať si hlava odpočine. Možná i čerstvý vzduch pomůže, aby se na povrch vynořila další řešení dané situace. Naučte se říkat ne, pokud s danou věcí nesouzníte.

 

Kvalitní spánek

Chodit spát mezi 22. a 23. hodinou a dopřát si nejlépe 8 hodin spánku denně. Omezte před spaním modré světlo, vyvětrejte si a naklepejte peřiny. Vypněte si všechna upozornění na telefonu, ať vás neruší nic kromě ranního budíku. Pokud nemůžete spát, vypijte si před spaním šálek meduňkového čaje.

 

Zdravá strava

Opět velmi důležitý pilíř. Aby naše tělo umělo stres „strávit“, je potřeba, aby naše trávení fungovalo dobře a to můžeme zaručit pouze kvalitními potravinami. Jezte v souladu s ročními obdobími (v teplém období syrová a studená kuchyně, v zimním období teplá jídla a zpracované potraviny). Nezapomeňte na kvalitní tuky a hydrataci (nejlépe čistá voda nebo čaje). Káva je fajn - ale nejlépe max. 3 šálky denně, kvalitní černé kávy bez mléka a cukru.

 

Pravidelný pohyb

Zvolte si jakýkoliv pohyb - i procházka se počítá! Tady opět platí, že čeho je příliš, může spíše škodit. Buďte v souladu s přírodou a v zimě volte spíše klidnější aktivity (jóga, procházky, pilates) a naopak v teplejším období intenzivnější sporty (skvělý je běh či plavání v kombinaci s jógou). Pohyb snižuje stresové hormony (kortizol) a naopak vyplavuje hormony radosti a štěstí - endorfiny.

 

Společnost lidí

Obklopujte se lidmi, se kterými se cítíte dobře, v bezpečí a milováni. Podporujte tuto energii, podporujte své přátele, naslouchejte. Smějte se společně, ale nebojte se také svěřit, požádat o pomoc či radu. Mnohdy ty nejcennější rady nám poskytnou naši nejbližší. Zároveň fyzický kontakt s blízkým člověkem opět snižuje kortizol a uvolňuje oxytocin. Objímejte se, hlaďte, mazlete - je to zdravé! :)

 

Aromaterapie a minerální kameny

Kombinace těchto dvou pomocníků je léčivá. Zapalte si svíčku, aromalampu, zapněte difuzér a provoňte si byt vybranými esenciálními oleji. Položte vedle svíčky vaše talismany nebo krystaly. Navlékněte si náramek nebo jógový náhrdelník. Minerální kameny v sobě skrývají velkou sílu a mohou nám pomoci v mnohých situacích.

 

 

Zpět do obchodu