Při nákupu nad 2.000,- Kč máte dopravu ZDARMA!

Novoroční úklid

Nový rok je tu a s ním se spoustu z nás pouští do větších úklidů domácností.

Zkuste to letos trochu jinak, aby váš domov byl o něco více ZEN. Mnohdy si ani neuvědomujeme, kolik chemikálií při úklidu používáme. Dostávají se pak do vzduchu a samozřejmě tím i do našeho organismu. Mohou pak způsobovat podráždění sliznic nebo kůže.

Přitom je často tak jednoduché vyrobit si efektivní náhrady, které neškodí našemu organismu, ani přírodě, a navíc jsou mnohdy i levnější! Tady je několik tipů od nás.

 

Jedlá soda + citron - ať se to blejská!

Skvělá kombinace na leštění i čištění. Posypejte sodou váš dřez a pak zakapejte citronovou šťávou. Celou slupku od citronu navíc můžete použít místo houbičky.

Soda pomáhá odmastit a krásně leští. Kromě dřezu můžete využívat i na umyvadlo, dvířka od trouby nebo třeba sprchový kout.

 

4-2

 

Octový čistič - pryč se špínou a bakteriemi!

Ne každému ocet voní, ale tenhle čistič doma používáme již přes 5 let a nedáme na něj dopustit. Až příště oloupete nějaké citrusy (pomeranč, grep, citron, ...), dejte slupky do sklenice a zalijte lihovým octem. Nechejte je v octu naložené co nejdéle (ideální je alespoň měsíc, nejlépe tři) - napoprvé jsme byli netrpěliví, ale postupně v průběhu času zakládáme nové várky - a než doděláme první, druhá už je hotová. Kromě slupek můžete přidat i levanduli nebo hřebíček. Slupky by neměly koukat ven, ujistěte se tedy, že jsou zcela ponořené a sklenici dolijte octem až navrch.

Po uplynulé době (nebo až budete čistič potřebovat doplnit), slupky zceďte a vymačkejte.

Připravte si nádobu s rozprašovačem. Nalijte do něj octovou směs, přidejte panáka čistého alkoholu (vodka, pálenka, čistý líh - nemusí být, ale čistič je díky němu efektivnější). Já vždy ještě přidávám esenciální oleje, které se k úklidu hodí: levandule, rozmarýn, hřebíček, tea tree, skořice (tyto jsou antibakteriální) a citrusy na provonění. A je hotovo. :)

Používáme na kuchyňskou linku, leštění zrcadla, mytí sprchového koutu, dezinfekci záchodu nebo na vyčištění ledničky.

Nedoporučuje se používat na bílé spáry - tím, že je trochu zabarvený by mohl zanechat skvrny. Případně se ujistěte, že po použití jej důkladně opláchnete.

 

3_1

 

Kyselina citronová / ocet ve varné konvici - ustup vodní kameni!

Varná konvice často trpí na vodní kámen. Na to je skvělý trik s kyselinou citronovou. Dejte vařit zhruba polovinu konvice, nasypte do ní lžíci kyseliny citronové a víko konvice otevřete. Konvici nechte probublávat několik minut. Horkou vodou pak můžete prolít odpady v kuchyni nebo koupelně – pomůže to od usazené mastnoty v trubkách. Konvici pak důkladně propláchněte studenou vodou. Podobně můžete využít např. i na pročištění termosek, díky tomuto postupu se můžete zbavit i pachů z předchozích nápojů v nich.

 

2_1 

 

A pokud bych měla na závěr doporučit jednu nejuniverzálnější věc, kterou v domácnosti používáme - je to tekuté mýdlo od Dr. Bronners

(oranžové s tea tree používáme už řadu let). Vyrobené je z kombinace přírodních olejů a díky čajovníku je antibakteriální.

 

CAX0000101

K čemu jej doma využíváme?

- jako sprchový gel

- jako šampon (není to úplně nejlepší varianta, ale když někam jedeme a není prostor brát toho moc, tak je fajn - krásně čistí vlasy, jen doporučuji použít po něm vždy kondicionér)

- čistící mýdlo na obličej - skvělý doplněk k odlíčení, umí odstranit poslední nečistoty (nezapomeňte po něm vždy pleť hydratovat)

- mytí nádobí

- mytí podlah

- rychlý čistič (sprchový kout, umyvadlo, dřez, linka)

- prací gel, když potřebujete něco rychle přemáchnout v ruce

- šampon pro čtyřnohé mazlíčky :)

Když si pogooglíte, určitě najdete i další využití. Je to skvělá věc na cesty, ušetří mnoho místa a nakonec i odpadu.

Navíc má značka mnoho ekologických certifikátů a jejich produkty splňují FairTrade. :)

 

Jo a není to reklama!

 

Snad vám těchto pár tipů bude sloužit - ještě máme nějaké v záloze, ale to zase až příště.

Zpět do obchodu