Při nákupu nad 2.000,- Kč máte dopravu ZDARMA!

Rituály spojené s koncem a začátkem roku

Konec roku se blíží a s ním jsou často spojené různé rituály nebo předsevzetí, které si chceme do nového roku přinést.

 

Možná i vy máte s posledními dny pocit, že chcete rok 2022 nějak zrekapitulovat, připomenout si vše dobré, a naopak nechat odejít vše staré, co nám již neslouží.

 

Dovolte nám vám dát tipy na několik rituálů, které máme my nejradši.

3 

Spálení negativního, uchování toho, co si přejeme.

Udělejte si chvilku, uvařte si čaj a sedněte si s tužkou a papírem. Do jednoho sloupečku sepište to, co vám v minulém roce dělalo starosti nebo co chcete uzavřít a nechat odejít. Do druhého naopak napište to, co byste si přáli v příštím roce. Může to být naprosto cokoliv, věnuje pozornost především věcem, které vás napadají jako první - bez toho, aniž byste je nějak soudili a zapojovali při tom příliš váš rozum. Toto sepisování může trvat chvilku nebo naopak několik dní.

Když všechny myšlenky sepíšete na papír, rozstřihněte jej na dvě poloviny. Tu, kde jsou věci, na které se v příštím roce chcete zaměřit, tu si pečlivě uschovejte, abyste ji na konci příštího roku mohli najít a popřemýšlet nad tím, co rok doopravdy přinesl.

Tu, kde jsou věci, které si s sebou již nechcete nést, tu symbolicky spalte.

My jdeme většinou ven na procházku a na nějakém bezpečném místě (například u rybníka) papírek spálíme. Ale poslouží i ohniště nebo krb. Nebo jen svíčka (papírek pak uhaste v misce s vodou).

2 

Pozitivní sklenička

Každý den si stanovte věc, která Vám dělá radost nebo za kterou jste ve svém životě vděční. Napište ji na kousek papírku a uzavřete do skleničky. Na konci roku si pak můžete všechny tyto krásné věci připomenout. Vděčnost je velmi důležitý aspekt našeho života. Nezapomínejte si každý den připomínat, za co jste vděční právě vy.

1

Očistěte váš domov vykuřováním

Vykuřování milujeme. Je to úžasný rituál, který nestojí téměř žádný čas ani úsilí, ale účinky jsou znát okamžitě.

Co použít pro vykuřování vašeho domova? Možností je několik. My máme nejradši dřívko palo santo. Vydrží vám téměř věčně a nádherně voní pryskyřicí. Špičku zapalte, plamínek sfoukněte a rozfoukejte jeho uhlík až začne krásně doutnat.

Použít můžete i vykuřovací svazek - nejčastěji se používá šalvěj bílá v kombinaci s různými bylinami, například levandulí. Postup při vykuřování je stejný. Až dohoří, spálené konce jen zastřihněte.

Zakoupit si můžete i vonné jehlánky, které jsou podobné u nás známým františkům. Tady je třeba jehlánek umístit na nehořlavou podložku, aby nepropálila nábytek. Zapalte, plamínek sfoukněte a nechte doutnat.

Můžete nechat vykuřovat váš byt volně a nebo vzít palo santo či jiné vykuřovadlo, obejít s ním byt a v místech, kde je největší napětí (například tam, kde pracujete) nebo tam, kde se mísí mnoho energie (například v obývacím pokoji či v ložnici), se zastavte a nahlas či v myšlenkách vyslovte mantru "očišťuji tento prostor od negativní energie a tvořím prostor pro energii novou a čistou". Nebo cokoliv jiného, co s vámi rezonuje. :)

Vykuřování používáme také pro očištění konkrétních předmětů - například naše "minerální náramky" nebo "jógové maly". Po očištění jim nezapomeňte připomenout váš záměr a při dalším úplňku je nabít na měsíčním světle.

 

V mnoha zemích najdete různé zvyky a rituály, které lidé na konci roku provádí. Najděte si ten svůj.

 

Přejeme vám krásný závěr roku a co nejvíce splněných přání v tom novém.

31AB406D-530B-49BA-AC51-EB370009FE05

Zpět do obchodu